Aangepast lespakket: Maand abonnement

Categorieën: Complexe bevalling
Verlanglijst Delen
Deel cursus
Pagina link
Deel op social media

Over cursus

Jouw bevalling is achter de rug! Hopelijk ben je nu lekker aan het genieten met je kindje.
Het kan ook goed zijn dat dit nog lastig is omdat de bevalling toch complexer is verlopen dan je had gedacht. Wellicht ben je wat ingescheurd of ben je ingeknipt tijdens de bevalling. Mogelijk heb je dan hechtingen, pijn als gevolg hiervan en kan je nog moeilijk zitten. Doe lekker rustig aan!

In sommige gevallen is het nodig geweest om (i.c.m een knip) een vacuümpomp te gebruiken zodat jouw kindje op tijd geboren kon worden. Dit kan belastend voor zowel jouw lijf na de bevalling als voor jouw kindje op dit moment zijn. Ook kan je kindje nog wat hoofdpijn hebben en misselijk zijn.

Soms wordt er gekozen voor een verlostang (forceps) als alternatief voor de vacuümpomp. Dit bestaat uit twee metalen lepels met een gebogen blad en past precies om het hoofdje van de baby.

Ten slotte kan er sprake zijn geweest van een ‘stortbevalling’. De bevalling is dan bijzonder snel verlopen, soms al binnen een paar uren. Dit lijkt in sommige gevallen prettig, maar kan voor wat betreft jouw eigen herstel tegenvallen. Het is prettiger en natuurlijker wanneer het perineum (weefsel tussen anus en vagina) langzaam op rek wordt gebracht zodat het beter kan wennen aan de rek en de kans op inscheuren kleiner wordt. In het geval van een stortbevalling kan dit problemen geven en heb je mogelijk wat meer klachten nadien.

Maar zeker niet getreurd: je mag lekker rustig aan doen, goed luisteren naar je eigen lichaam maar je kunt ook al starten met dit oefenprogramma. Het is speciaal zo ingedeeld dat je iets rustiger opbouwt in oefeningen en complexiteit.

En ook dan: gaat het niet, ga altijd terug naar de voorgaande oefeningen net zolang totdat dit prettig is uit te voeren voor jou.

Veel succes!

Floor.

PS. Past dit pakket niet bij je? Doe de test, of bekijk onze lespakketten voor na een reguliere bevalling, of een keizersnede.

Toon meer

Cursus inhoud

Alle oefeningen week 1
Een voorwaarde voor alle oefeningen is een goede en ontspannen buikademhaling. Bekijk de oefeningen hoe dit op te pakken. (3 series, 10 herhalingen, 3x daags.)

 • Tips van Floor
  02:20
 • Introductie: Welkom, ik ben Floor
  02:07
 • Oefening 1: Het aanleren van een buikademhaling
  03:28
 • Oefening 2: Bekken kantelen
  01:51
 • Oefening 3: Mobiliseren van de lage rug
  01:26
 • Oefening 4: Bekken kantelen in stand
  01:48

Alle oefeningen week 2

Alle oefeningen week 3
Een voorwaarde is dat je kunt varieren in duur en snelheid + kunnen coordineren van de aanspanning en ontspanning van de bekkenbodemspieren. In de filmpjes van deze week zie je hoe je dit leert. (3 series, 10 herhalingen, 3x daags).

Alle oefeningen week 4
Een voorwaarde is dat je de bekkenbodemspieren nu snel en maximaal kunt aanspannen/ ontspannen en dat je de aanspanning/ontspanning langer vast kunt houden. (3 series, 8-12 herhalingen, 2x daags).

Alle oefeningen week 5
Een voorwaarde is dat je de bekkenbodemspieren nu makkelijk kunt aan- en ontspannen. Je kan deze aanspanning nu combineren met een aantal niet-complexe oefeningen (3 series, 10 herhalingen, 3x daags).

Alle oefeningen week 6
Je kunt bij jezelf voelen of er sprake is van een diastase, je kunt de bekkenbodem- en dwarse buikspieren nu aanspannen i.c.m niet complexe oefeningen en je kunt dit uitbreiden met extra oefeningen (mbv een dynaband). (3x 10 herhalingen, 3-4 keer per week).

Alle oefeningen week 7
Een voorwaarde is dat je kracht en conditie merkbaar aan het verbeteren doordat je minder moe en energieker wordt. Je kracht, conditie en stabiliteit verbeteren door oefeningen gericht op versterking van de hele core (3x 10 herhalingen, 3-4 keer per week).

Alle oefeningen week 8
Een voorwaarde is dat je de basisoefeningen uit week 1-3 nu meer complex kunt maken door meer instabiliteit toe te voegen (3x10 herhalingen, 3-4 keer per week).

Alle oefeningen week 9
Een voorwaarde is dat je nu steeds meer stabiliteit met kracht kunt combineren in nieuwe oefeningen (3x10 herhalingen, 3-4 keer per week).

Alle oefeningen week 10
Een voorwaarde is dat je nu steeds meer stabiliteit met kracht en uithoudingsvermogen kunt combineren in nieuwe oefeningen en dat je makkelijk een beroep op de aanspanning van diepe dwarse buikspieren en bekkenbodemspieren kunt doen (3x10 herhalingen, 3-4 keer per week).

Alle oefeningen week 11
De kracht van de herhaling! Blijf voorgaande oefeningen herhalen (met name de basis) en een voorwaarde is dat je nu ook de complexe oefeningen meer op stabiliteit en duurvermogen traint (3x15 herhalingen, 3-4 keer per week).

Alle oefeningen week 12
Je basisconditie is nu op peil. Je kunt complexe oefeningen trainen op kracht, duurvermogen en stabiliteit. Ten slotte train je nu ook de rechte buikspieren weer mee. Blijf volhouden: 3x15 herhalingen, 2-3x per week).

Alle oefeningen week 13

Alle oefeningen week 14

Student waarderingen & beoordelingen

Nog geen beoordeling
Nog geen beoordeling