Keizersnede lespakket: Maand abonnement

Categorieën: Keizersnede
Verlanglijst Delen
Deel cursus
Pagina link
Deel op social media

Over cursus

Gefeliciteerd! Jouw kindje is geboren en hopelijk genieten jullie van elkaar. Je bent bevallen middels een keizersnede. Misschien was dit een geplande keizersnede, maar misschien ook niet.

Soms zijn er medische redenen om te kiezen voor een keizersnede. Dit is bijvoorbeeld aan de orde wanneer de baby dwars ligt, in stuitligging of wanneer de placenta (moederkoek) voor de uitgang van de baarmoeder ligt. Ook zijn er situaties waarin je vaginaal had willen bevallen maar waarbij tijdens de bevalling toch ingegrepen moet worden en er ongepland wordt gekozen voor een keizersnede. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de gynaecoloog inschat dat er zuurstoftekort zou kunnen optreden of wanneer de ontsluiting onvoldoende vordert.

Het herstel na een keizersnede verloopt iets anders dan het herstel na een vaginale bevalling. Je lichaam moet bijkomen van de operatie en je wond heeft de tijd nodig om te herstellen. Bij deze operatie worden de buikspieren niet doorgesneden, maar de linea alba wel. Dit is de lijn waar de 2 helften van de rechte buikspieren aan elkaar gehecht zijn. De buikspieren worden opzij geschoven. Het herstel van de wond duurt minimaal 6 weken. Een volledig herstel van bindweefsel en de wond duurt 12 maanden, maar niet getreurd want voor die tijd mag je al veel oefeningen doen! Jouw herstel is slechts 3-6 weken vertraagd t.o.v. een vaginale bevalling.

Over het algemeen mag je na 2 tot 5 dagen naar huis vanuit het ziekenhuis. De eerste week doe je heel rustig aan en til vooral niet meer dan het gewicht van je kindje. Let er ook goed op dat je je ademhaling niet vastzet maar dat je uitademt wanneer je bijvoorbeeld iets tilt. Op die manier is er een minder hoge druk in je buik en bekkenbodem. Naast rust mag je gelukkig ook al snel starten met kleine oefeningen.

In dit programma, dat speciaal is opgebouwd voor vrouwen die een keizersnede hebben gehad, wordt je stap voor stap meegenomen in de juiste opbouw om toch zo snel mogelijk weer fit te worden! Blijf hierbij wel luisteren naar je lichaam, ga even terug naar voorgaande oefeningen bij klachten en raadpleeg bij twijfel altijd een zorgprofessional.

Veel plezier & succes! !

Floor

PS. Past dit pakket niet bij je? Doe de test, of bekijk onze lespakketten voor na een reguliere bevalling, of complexe bevalling.

Toon meer

Cursus inhoud

Alle oefeningen week 1
Een voorwaarde voor alle oefeningen is een goede en ontspannen buikademhaling. Bekijk de oefeningen hoe dit op te pakken. (3 series, 10 herhalingen, 3x daags.)

  • Tips van Floor
    01:00
  • Introductie: Welkom, ik ben Floor
    02:08
  • Oefening 1: Het aanleren van een buikademhaling
    02:26
  • Oefening 2: Bekken kantelen in stand
    01:48
  • Week 2 & 3: Advies bij klachten
    00:30
  • Afsluiten eerste week

Alle oefeningen week 2

Alle oefeningen week 3
Een voorwaarde is dat je kunt varieren in duur en snelheid + kunnen coordineren van de aanspanning en ontspanning van de bekkenbodemspieren. In de filmpjes van deze week zie je hoe je dit leert. (3 series, 10 herhalingen, 3x daags).

Alle oefeningen week 4
Een voorwaarde is dat je de bekkenbodemspieren nu snel en maximaal kunt aanspannen/ ontspannen en dat je de aanspanning/ontspanning langer vast kunt houden. (3 series, 8-12 herhalingen, 2x daags).

Alle oefeningen week 5

Alle oefeningen week 6
Een voorwaarde is dat je de bekkenbodemspieren nu makkelijk kunt aan- en ontspannen. Je kan deze aanspanning nu combineren met een aantal niet-complexe oefeningen (3 series, 10 herhalingen, 3x daags).

Alle oefeningen week 7
Je kunt bij jezelf voelen of er sprake is van een diastase, je kunt de bekkenbodem- en dwarse buikspieren nu aanspannen i.c.m niet complexe oefeningen en je kunt dit uitbreiden met extra oefeningen (mbv een dynaband). (3x 10 herhalingen, 3-4 keer per week).

Alle oefeningen week 8
Een voorwaarde is dat je kracht en conditie merkbaar aan het verbeteren doordat je minder moe en energieker wordt. Je kracht, conditie en stabiliteit verbeteren door oefeningen gericht op versterking van de hele core (3x 10 herhalingen, 3-4 keer per week).

Alle oefeningen week 9
Een voorwaarde is dat je de basisoefeningen uit week 1-3 nu meer complex kunt maken door meer instabiliteit toe te voegen (3x10 herhalingen, 3-4 keer per week).

Alle oefeningen week 10
Een voorwaarde is dat je nu steeds meer stabiliteit met kracht kunt combineren in nieuwe oefeningen (3x10 herhalingen, 3-4 keer per week).

Alle oefeningen week 11
Een voorwaarde is dat je nu steeds meer stabiliteit met kracht en uithoudingsvermogen kunt combineren in nieuwe oefeningen en dat je makkelijk een beroep op de aanspanning van diepe dwarse buikspieren en bekkenbodemspieren kunt doen (3x10 herhalingen, 3-4 keer per week).

Alle oefeningen week 12
De kracht van de herhaling! Blijf voorgaande oefeningen herhalen (met name de basis) en een voorwaarde is dat je nu ook de complexe oefeningen meer op stabiliteit en duurvermogen traint (3x15 herhalingen, 3-4 keer per week).

Alle oefeningen week 13
Je basisconditie is nu op peil. Je kunt complexe oefeningen trainen op kracht, duurvermogen en stabiliteit. Ten slotte train je nu ook de rechte buikspieren weer mee. Blijf volhouden: 3x15 herhalingen, 2-3x per week).

Alle oefeningen week 14

Alle oefeningen week 15

Student waarderingen & beoordelingen

Nog geen beoordeling
Nog geen beoordeling