Fit na je bevalling in coronatijd

Fit for the Floor - fit worden na bevalling tijdens corona

Corona heeft een grote impact op het leven van ons allemaal. Mensen werken al ruim anderhalf jaar thuis, zien hun naasten minder en houden netjes 1,5 meter afstand. Het tegenovergestelde van die afstand geldt dan weer voor het contact met onze eigen partner, want naar verwachting zullen er dit jaar zo’n 10.000 kinderen meer worden geboren in Nederland t.o.v. de voorgaande jaren! Waar het aantal geboortes al jarenlang rond de 170.000 lag, komen we dit jaar uit op rond de 180.000!
En Corona is nog steeds onder ons. Daarom zullen wij ons vooralsnog aan alle maatregelen moeten houden en nog steeds meer thuis zijn dan anders..

En al deze maatregelen hebben veel invloed gehad op het gedrag van mensen. Ongeveer 1/3 van de mensen is minder gaan bewegen. Dit geldt ook voor zwangere en pas bevallen vrouwen. Maar juist voor deze groep is het van belang om fit te blijven tijdens, en weer fit te worden ná de bevalling. Zwangere vrouwen die in beweging blijven hebben minder kans om extreem in gewicht aan te komen, ze lopen minder risico dat de baby groter wordt dan 4 kg, ze verlagen de kans op een zwangerschapsvergiftging, een keizersnede, zwangerschapsdiabetes, urineverlies, een  vroeggeboorte, pijn in bekken en lage rug gebied en (heel belangrijk) voelen zich over het algemeen fitter tijdens de zwangerschap en herstellen sneller na de bevalling.

En dan ná de bevalling: zo mogelijk nog belangrijker is het om nu op een goede manier in beweging te komen. Je moet weer opnieuw leren voelen hoe je de bekkenbodemspieren op een goede manier kunt aanspannen en ontspannen. Verder is de belastbaarheid van de bekkenbodem na de bevalling nog erg laag en wil je graag zonder klachten weer wat sterker worden in je lijf. Hiervoor moet je goed weten welke oefeningen je wanneer mag doen om ook weer meer kracht en conditie op te bouwen.

Omdat dit in Corona-tijd niet altijd mogelijk is onder begeleiding van een deskundige of omdat je het gewoon fijner en gemakkelijker vindt om een eerste start te maken vanuit huis, zou ik tegen die 180.000 bevallen vrouwen willen zeggen: gebruik Fit for the Floor, doe de test en meld je aan voor een lespakket dat het beste bij jou past! Je krijgt per week een aantal oefeningen en uitleg over wat je hebt beste wel en niet kunt doen in de 1e maanden na je bevalling. Dit kan je lekker ‘Corona-proof’ alleen en vanuit huis doen zodat je een verantwoorde start maakt na je bevalling om weer fit te worden!  

En zijn er toch twijfels over jouw herstel of ervaar je klachten: maak dan een afspraak bij een (bekkenbodem) fysiotherapeut bij jou in de omgeving!